WHO RUN THE WORLD?!

Happy International Women’s Day!

International Womens Day

#BreakTheBias

HAPPY INTERNATIONAL WOMEN’S DAY! Al jaren lang strijden vrouwen voor vrijheid, gelijkwaardig behandeling, zelfbeschikking en individuele rechten. In deze blog vind je 6 wereldverbeteraars, slimme denkers en creatieve geesten. Deze vrouwen hebben met hun doorzettingsvermogen en inzicht de wereld gemaakt tot wat deze nu is. Ze wisten dat ze een verschil moesten maken om hun hoop en dromen werkelijk te maken.

Malala Yousafzai

Op 12 juli 1997 werd Malala geboren in Pakistan. Waar de geboorte van een meisje niet altijd feest betekende. Malala hield van school en haar vader runde ook een meisjesschool in hun dorp. Dit veranderde allemaal toen de Taliban de controle over hun stad overnamen. Op 15 jarige leeftijd werd Malala neergeschoten door de Taliban, omdat ze zich publiekelijk uitsprak voor meisjes en hun recht om te leren. Ze overleefde de aanslag. Na haar revalidatie besloot ze haar strijd voort te zetten totdat elke meisje naar school kon. Samen met haar vader heeft ze Malala Fund opgericht. Dit is een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om elk meisje een kans te geven om een toekomst te bereiken die ze kiest.

´ I think everyone makes a mistake at least once in their life. The important thing is what you learn from it`.

Oprah Winfrey

Oprah werd op 29 januari 1954 geboren in de Amerikaanse staat Missisippi. Hier had ze een erg moeilijke jeugd. Door de rassensegregatie groeide Oprah op in armoede. Haar ouders waren nog maar tieners toen ze haar kregen daarom woonde ze tot haar vierde bij haar oma, die haar mishandelde. Sinds haar zesde woonde ze bi haar moeder. In deze tijd werd ze verkracht en raakte ze zwanger toen ze nog maar 14 jaar was. Haar zoon stierf toen hij te vroeg werd geboren. Na deze heftige gebeurtenis is ze bij haar vader gaan wonen in Tennessee. Hier ging ze naar school en kwam ze er achter dat ze intelligent was en dat ze talent had voor spreken in het openbaar. Hier won ze een beur voor de universiteit. Op 17 jarige leeftijd ging ze communicatie studeren. Ondertussen werkte ze bij een lokale omroep en werd ze al snel opgemerkt door andere media. Ze verhuisde naar Baltimore om medepresentator te worden bij een lokale talkshow. Zes jaar later werd ze uitgenodigd om naar Chicago te komen om daar een slecht bekeken ochtendshow te presenteren. Binnen een paar maand was deze show het best bekeken programma. Deze show werd daarna de Oprah Winfrey Show genoemd. Hier praatte ze over politiek, gezondheid en spiritualiteit.

Oprah heeft haar leven een positieve draai weten te gegeven. Ze is ondernemer, actrice,talkshowhost en een selfmade miljardair. Ook heeft ze veel liefdadigheidswerk verricht. Al het succes en zelfvertrouwen van Oprah is nu een inspiratiebron voor vrouwen wereldwijd.

´ It doesn´t matter who you are, where you come from. The ability to truimph begins with you – always.’

Frida Kahlo

Frida werd op 6 juli 1907 geboren in Mexico. Door een ernstig ongeluk waarbij haar been geamputeerd moest worden, kon ze haar plan om dokter te worden niet meer waarmaken. Door het ongeluk lag ze voor een lange tijd op bed en kon ze geen kinderen meer krijgen. Het ongeluk heeft er mede voor gezorgd dat ze nog meer is gaan schilderen. Haar kunstwerken zijn erg persoonlijk en geven je een kijkje in haar leven.

Frieda heeft veel tegenslag in haar leven gehad, maar heeft altijd doorgezet. Ze had een eigen stijl en trok zich weinig aan van wat sociaal geaccepteerd was. Zo deed ze aan ‘mannensport’, zoals worstelen.  Ook was ze atheïst, ondanks dat ze een joods vader had en een katholieke moeder. Het katholisme speelde ook nog eens een erg grote rol in  de Mexicaanse cultuur.

In de tijd waarin Frida leefde werd ze als een iconische schoonheid beschouwd. Ze had overgroeide wenkbrauwen, een lichte snor en ze liet het haar onder haar oksels staan. Ze weigerde dit weg te halen vanuit een feministisch standpunt.

Niet iedereen keurde haar keuzes en praktijken altijd goed, maar ze volgde wel haar eigen hart. Tegenwoordig wordt Frida gezien als een belangrijke figuur in de kunstgeschiedenis en een icoon van Chicanos en de LGBT-en en feministische bewegingen.

‘ Ze dachten dat ik surrealistisch was, maar dat was ik niet. Ik heb nooit dromen geschilderd. Ik schilderde mijn eigen realiteit.’

Katharine Hepburn

Katharine is geboren op 12 mei 1907 in Amerika. Ze was een Amerikaanse actrice en had een grote invloed op vrouwen. Als actrice was ze een belangrijke en invloedrijke vrouw Katharine speelde vaak de rol van een onafhankelijke en goed opgeleide vrouw, dit maakte het mogelijk om feministische onderwerpen op scherm te brengen.

Ze verzette zich haar hele leven tegen genderconventies. Ze was een van de eersten die hielp bij het normaliseren van het dragen van broeken bij vrouwen. Mede dankzij invloedrijke vrouwen zoals katharine hoef je niet per se in een jurk of rok naar buiten.

‘ If you obey all of the rules, you miss all the fun.

Marie Curie

Marie Curie was een schei- en natuurkundige geboren in polen. Ze verhuisde later naar Frankrijk om te gaan studeren in Parijs. Hier ontmoette ze haar man die ook wetenschapper was. Hier hebben ze samen voort gebouwd op het werk van andere wetenschappers en hebben ze twee nieuwe chemische elementen ontdekt (polonium en radium). Door hun werk is er nu radiotherapie ontwikkelt, dat wordt gebruikt om bepaalde ziekten te behandelen. Ook was deze ontdekking erg belangrijk bij het ontwikkelen van röntgenfoto’s die op de dag van vandaag nog steeds erg van belang zijn in ziekenhuizen. Ook was Marie de eerste vrouw die de Nobelprijs heeft gewonnen. .

‘ Be less curious about people and more curious about ideas.’

Amal Clooney

Amal Clooney is geboren in Libanon. Tijdens de oorlog in haar land vluchtte ze met haar familie naar het Verenigd Koninkrijk. Later is Amal rechten gaan studeren. Als advocate houd ze zich bezig met mensenrecht, internationaal publieksrecht en internationaal strafrecht. Ze werkt met de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Ze ziet de meest erge situaties en ziet alsnog hoop.

Naast haar werk als jurist is ze medeoprichter en voorzitter van de Clooney Foundation for Justice. Ze pleiten voor gerechtigheid door verantwoording af te leggen voor mensenrechtenschending over de hele wereld. Ook werken ze aan het beschermen van kwetsbare gemeenschappen, het ondersteunen van het onderwijs aan kinderen, het bedtrijden van haarmisdrijven en gerechtigheid voor vluchtelingen.

Ook is Amal een voorvechter van vrouwenrechten. Ze bespreekt zaken zoals de #MeeToo beweging, verkrachting als oorlogswapen en de noodzaak voor vrouwen om voor elkaar op te komen. Ze moedigt anderen ook aan om hetzelfde te doen. Ze staat achter het belang van een bevredigend en gedenkwaardig leven.

‘ Be courageous. Challenge orthodoxy. Stand up for what you believe in. When you are in you rocking chair talking to your grandchildrn many years from now, be sure you have a good story to tell.’